Πότισμα
Πώς ποτίζω;
Για να ποτίσουμε το Kokedama χρησιμοποιούμε την μέθοδο του bottom - watering. Βυθίζουμε την μπάλα μέσα σε ένα μπολ με νερό ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το ένα τρίτο της μπάλας. Το αφήνουμε να ρουφήξει για 20-30 λεπτά μέχρι να πιεί όλο το νερό ή μέχρι να το νιώσουμε βαρύτερο. Θα έιμασε σίγουροι ότι έχει ποτιστεί σωστά όταν νιώυουμε μία αισθητή διαφορά βάρους σε σέση με το απότιστο φυτό. Ύστερα το πιέζουμε απαλά γύρω γύρω μέχρι να βγει το περίσσιο νερό και το αφηνουμε λίγο να στραγγίξει. Είναι έτοιμο να τοποθετηθεί πίσω στην θέση του. Προσπαθείτε να προσαρμόζετε τις συνθήκες που το κάθε φυτό προτιμάει. Το φως είναι σημαντικό όχι μόνο για το φυτό , αλλά και για τα βρύα, για να μπορούν να φωτοσυνθέτουν και να αναπτύσσονται σωστά. Πολλά φυτά μπορουν να ποτιστούν και με τον κλασικό τρόπο, ρίχνοντας νερό προσεκτικά στην βάση τους.
Πόσο συχνά ποτίζω;
Είναι σημαντικό να αφήνουμε το kokedama μας να στεγνώνει καλά πριν το ξανά ποτίσουμε. Η εξωτερική κάλυψη βρύων στεγνώνει πιο γρήγορα από ότι το χώμα για αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα από το βάρος αν το φυτό μας χρειάζεται ξανά πότισμα. Τα βρύα αγαπάνε την υγρασία για αυτό εκτιμάνε ιδιαίτερα το ψέκασμα και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες! Ενδεικτικά τα περισσότερα φυτά θα θέλουν πότισμα κάθε 5 - 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 1 - 2 εβδομάδες τον χειμώνα.
Το μεγάλο ερώτημα..
Πόσο συχνά ποτίζουμε;
Αυτό που ισχύει όλα τα φυτά είναι αυτό που ισχύει και για τα κοκεντάμα . Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι το πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζεται ένα φυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
Το είδος του φυτού
Φυτά όπως οι φτέρες και οι αλοκάσιες προτιμούν να μεγαλώνουν σε χώμα με μόνιμη υγρασία ενώ άλλα όπως τα παχύφυτα και οι κάκτοι έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και σαπίζουν εύκολα όταν υπερποτίζονται ή δεν έχουν το κατάλληλο χώμα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του κάθε φυτού σε νερό και φως. Φροντίζουμε να του παρέχουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες που του αρέσει να μεγαλώνει. Έτσι έχουμε υγιή και ζωντανά φυτά!
Το είδος του χώματος
Υπάρχουν χώματα που κρατάνε την υγρασία και άλλα όπως το κακτόχωμα που στεγνώνουν γρήγορα. Τα σημαντικά είναι το κάθε φυτό να έχει το κατάλληλο χώμα και το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση, να είναι π.χ. αναμειγμένο με περλίτη.
Την τοποθεσία του φυτού μέσα στο σπίτι
Ένα φυτό που ακουμπάει στο νότιο παράθυρο ενός σπιτιού και βλέπει τον ήλιο 5-6 ώρες την ημέρα θα στεγνώσει πολύ πιο γρήγορα από ένα φυτό που βρίσκεται στο βορινό δροσερό δωμάτιο του σπιτιού.
Την εποχή του χρόνου
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά θέλουν αρκετά πιο συχνά πότισμα απ' ότι τον χειμώνα. Στα περισσότερα φυτά αρχίζουμε και αραιώνουμε το πότισμα μόλις κρυώσει ο καιρός.
Την υγρασία της ατμόσφαιρας
Τα φυτά εκτός από το χώμα απορροφούν υγρασία και από το φύλλωμα. Ένα φυτό σε χώρο με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία θα μπορούσε να επιβιώσει για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα χωρίς πότισμα από ότι ένα φυτό σε ξηρό περιβάλλον. Η αυξημένη υγρασία αρέσει στα περισσότερα φυτά και κρατάει το φύλλωμα τους ζωντανό και ενυδατωμένο. Για αυτό ένας οικιακός υγραντήρας και ένα ψεκαστήρι χειρός είναι πάντα βοηθητικά και ειδικά τους χειμερινούς μήνες που τα σπίτια θερμαίνονται τεχνητά. Τα καλοριφέρ και οι θερμάστρες είναι εχθροί των φυτών για αυτό προσέξτε να κρατήσετε τις κατάλληλες αποστάσεις.
Τον καλό αερισμό του χώρου
Ένα φυτό κλεισμένο σε ένα γυάλινο κουτί θα δυσκολευτεί πολύ να στεγνώσει ακόμα και αν έχει ζέστη. Ο καλός αερισμός στον χώρο που βρίσκονται τα φυτά είναι σημαντικός για την υγεία τους Ένα παράθυρο σε ανάκλιση είναι μια καλή αρχή !
Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως δεν είναι πάντα σωστό να μιλάμε για το πότισμα με γενικούς κανόνες όπως το “μια φορά την εβδομάδα” χωρίς να ξέρουμε περισσότερα για το είδος του φυτού και το σημείο στο οποίο μεγαλώνει. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορεί να δοθεί είναι να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει καλά πριν ξαναποτίσουμε.


