Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί όσους ξεκινούν να ασχολούνται με φυτά είναι το πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζουν. Το πότισμα είναι σίγουρα η νούμερο ένα αιτία που δεν επιβιώνουν τα φυτά και τελικά είναι ένα ζήτημα που για να το κατανοήσει κανείς θα πρέπει να καταλάβει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το χώμα . Το υπερβολικά συχνό πότισμα σε συνδυασμό με ένα χώμα κακής αποστράγγισης μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών και καταστροφή του φυτού. Από την άλλη μεριά, το αραιό πότισμα σε συνδυασμό με ένα χώμα που δεν κρατάει αρκετή υγρασία, μπορεί να αποδυναμώσει ένα φυτό και σιγά σιγά να το σκοτώσει.
Το μεγάλο ερώτημα, πόσο συχνά ποτίζουμε?
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι το πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζεται ένα φυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
Το είδος του φυτού
Φυτά όπως οι φτέρες και οι αλοκάσιες προτιμούν να μεγαλώνουν σε χώμα με μόνιμη υγρασία ενώ άλλα όπως τα παχύφυτα και οι κάκτοι έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και σαπίζουν εύκολα όταν υπερποτίζονται ή δεν έχουν το κατάλληλο χώμα. Άλλα φυτά προέρχονται από τροπικά μέρη που βρέχει συνέχεια και άλλα προέρχονται από μέρη που η βροχή είναι πιο σπάνιο φαινόμ
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του κάθε φυτού σε νερό και φως. Φροντίζουμε να του παρέχουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες που του αρέσει να μεγαλώνει. Έτσι έχουμε υγιή και ζωντανά φυτά!
Το είδος του χώματος
Υπάρχουν χώματα που κρατούν την υγρασία και άλλα όπως το κακτόχωμα που στεγνώνουν γρήγορα. Σημαντικό είναι κάθε φυτό να έχει το κατάλληλο μείγμα χώματος καθώς και καλή αποστράγγιση, να είναι δηλαδή αναμειγμένο με περλίτη ή κάποιο άλλο υλικό αποστράγγισης. Διαβάστε περισσότερα για το χώμα στο άρθρο "Χώμα και καλή αποστράγγιση στις γλάστρες".
Την τοποθεσία του φυτού μέσα στο σπίτι
Ένα φυτό που ακουμπάει στο νότιο παράθυρο ενός σπιτιού και βλέπει τον ήλιο 5-6 ώρες την ημέρα θα στεγνώσει πολύ πιο γρήγορα από ένα φυτό που βρίσκεται στο βορινό δροσερό δωμάτιο του σπιτιού.
Την εποχή του χρόνου
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά θέλουν αρκετά πιο συχνά πότισμα απ' ότι τον χειμώνα. Στα περισσότερα φυτά αραιώνεται το πότισμα μόλις κρυώσει ο καιρός.
Την υγρασία της ατμόσφαιρας
Τα φυτά εκτός από το χώμα απορροφούν υγρασία και από το φύλλωμα. Ένα φυτό σε χώρο με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία θα μπορούσε να επιβιώσει για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα χωρίς πότισμα από ότι ένα φυτό σε ξηρό περιβάλλον. Η αυξημένη υγρασία αρέσει στα περισσότερα φυτά και κρατάει το φύλλωμα τους ζωντανό και ενυδατωμένο. Για αυτό ένας οικιακός υγραντήρας και ένα ψεκαστήρι χειρός είναι πάντα βοηθητικά και ειδικά τους χειμερινούς μήνες που τα σπίτια θερμαίνονται τεχνητά. Τα καλοριφέρ και οι θερμάστρες είναι εχθροί των φυτών για αυτό προσέξτε να κρατήσετε τις κατάλληλες αποστάσεις.
Τον καλό αερισμό του χώρου
Ένα φυτό κλεισμένο σε ένα γυάλινο κουτί θα δυσκολευτεί πολύ να στεγνώσει ακόμα και αν έχει ζέστη. Ο καλός αερισμός στο χώρο που βρίσκονται τα φυτά είναι σημαντικός για την υγεία τους. Ένα παράθυρο σε ανάκλιση είναι μια καλή αρχή. Ιδανικό είναι να έχετε έναν ανεμιστήρα στο χώρο όπου μεγαλώνουν τα φυτά σας ώστε να δημιουργείται μία συνεχής ροή αέρα!
Πόσο νερό ρίχνουμε όταν ποτίζουμε?
Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε τα φυτά μας πιο αραιά και με άφθονο νερό αφήνοντας το χώμα να στεγνώνει καλά πριν ξανα ποτίσουμε, παρά να τα ποτίζουμε συχνά και με λίγο νερό. Ένας τρόπος να σιγουρευτούμε ότι το χώμα έχει βραχεί καλά είναι από το βάρος της γλάστρας. Εαν ένα φυτό έχει μείνει καιρό απότιστο, είναι καλό να ποτιστεί με την μέθοδο "bottom watering". Γεμίζουμε δηλαδή μία λεκάνη μέχρι τη μέση με νερό και τοποθετούμε την γλάστρα μέσα, αφήνωντάς την να ρουφήξει από κάτω.
Το ιδανικότερο νερό για πότισμα είναι το βρόχινο σε σύγκριση με αυτό της βρύσης, καθώς περιέχει χλώριο, στο οποίο κάποια φυτά έχουν δισανεξία.
Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως δεν είναι πάντα σωστό να μιλάμε για το πότισμα με γενικούς κανόνες όπως το “μια φορά την εβδομάδα” χωρίς να ξέρουμε περισσότερα για το είδος του φυτού και το σημείο στο οποίο μεγαλώνει. Ο πιο γενικός κανόνας που μπορεί να δοθεί είναι να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει καλά πριν ξαναποτίσουμε.
Μπίλερ Αρχέλαος , kokedamaplants.gr
Comments