top of page
Αναζήτηση

Χώμα και καλή αποστράγγιση στις γλάστρες.

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαρ 2022

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία των φυτών είναι το χώμα . Όπως κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε φως και υγρασία , έτσι έχει και προτιμήσεις για το είδος του υποστρώματος στο οποίο μεγαλώνει . Βλέποντας το περιβάλλον στο οποίο θα ζούσε το κάθε φυτό στην φύση, καταλαβαίνουμε τι μείγμα χώματος προτιμάει.

Sunny Balcony

Τα επίφυτα για παράδειγμα είναι φυτά που μεγαλώνουν στις ζούγκλες πάνω στους κορμούς άλλων δέντρων. Έτσι για να προσεγγίσουμε τις προτιμήσεις τους τα φυτεύουμε σε φλοιό δέντρων ή αναμειγνύουμε το χώμα τους με κομματάκια φλοιού. Τέτοια φυτά είναι οι ορχιδέα, η γκουσμάνια , η τιλάνσια , και η μονστέρα.

Άλλα φυτά όπως η αλοκάσια, η φτέρη και η μπιγκόνια θέλουν αρκετή υγρασία στο χώμα και ζητάνε πολύ νερό. Για αυτό φροντίζουμε το μείγμα μας να περιέχει υλικά όπως η τύρφη και ο κοκκοφοίνικας που κρατάνε περισσότερο την υγρασία. Οι κάκτοι και τα παχυφυτα προτιμούν χώμα με άμμο. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου αρκούνται σε κάποιο μείγμα χώματος του εμπορείου, όμως πάντα θα βοηθούσε λίγη βελτίωση. Το πιο σημαντικό για τα περισσότερα φυτά είναι το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Τι σημαίνει καλή αποστράγγιση?

Kokedama Moss ball plants

Αν το χώμα έχει καλή αποστράγγιση ή όχι το καταλαβαίνουμε όταν ποτίζουμε. Εαν ποτίζουμε μια γλάστρα και το νερό μένει στην επιφάνεια καταλαβαίνουμε ότι το χώμα δεν έχει καθόλου καλή αποστράγγιση.Το χώμα είναι πολύ σφιχτό , δεν έχει καλό αερισμό και οι ρίζες δεν οξυγονώνονται. Αυτές οι συνθήκες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε σάπισμα ριζών. Αντίθετα όταν ποτίζουμε και το νερό περνάει από μέσα και βγαίνει κατευθείαν στο πιατάκι σημαίνει ότι έχει καλή αποστράγγιση. Το να έχει καλή αποστράγγιση βοηθάει τις ρίζες να αναπνέουν και τις προστατεύει από το να σαπίσουν. Όταν όμως έχουμε υπερβολικά καλή αποστράγγιση, το μείγμα δε θα έχει συνοχή, θα στεγνώνει πολύ γρήγορα και θα θέλει συχνά πότισμα. Για αυτό προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε φυτού και με το πόσο συχνά θέλουμε να ποτίζουμε. Ψάχνουμε την χρυσή τομή ανάμεσα σε αποστράγγιση και υγρασία. Διαβάστε περισσότερα για το πότισμα εδώ : "Πως να ποτίζω σωστά τα φυτά μου?"


Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι τελικά τα φυτά δεν σαπίζουνε από το υπερβολικό νερό, αλλά από την κακή αποστράγγιση του χώματος και την έλλειψη οξυγόνωσης των ριζών. Αυτό φαίνεται και από τα μοσχεύματα που πολλαπλασιάζουμε σε νερό και μεγαλώνουνε φυσιολογικά χωρίς να σαπίζουν. Πώς επιτυγχάνουμε καλή αποστράγγιση?

Kokedama Soil mix

Για να βελτιώσουμε την αποστράγγιση του χώματος μπορούμε να το αναμείξουμε με υλικά όπως περλίτη, άμμο , ελαφρόπετρα ή φλοιό πεύκου. Τα περισσότερα χώματα του εμπορείου χρειάζονται σίγουρα προσθήκη 10 - 20% σε περλίτη.


Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία στο χώμα μπορούμε να εμπλουτίσουμε με οργανικό compost, λίπασμα και ζεόλιθο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε αποτελέσματα. Η λίπανση του χώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική στις γλάστρες γιατί μετά από αρκετά ποτίσματα το χώμα στραγγίζει από θρεπτικές ουσίες . Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα είδη χώματος και υποστρώματος που υπάρχουν στο άρθρο μου "Χώματα και υποστρώματα για φυτά".

Με πολύ πειραματισμό και παρατήρηση θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα τι χρειάζεται το κάθε χώμα για να βελτιωθεί και θα λύσουμε έτσι ένα μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων των φυτών.


Μπίλερ Αρχέλαος kokedamaplants.gr

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page