top of page
Αναζήτηση

Φυτά και φως - Πόσο φως χρειάζονται τα φυτά?

Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2022


Myrte Kokedama swing

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και νερό για να επιβιώσουν. Για τα φυτά η τροφή είναι το φως. Μέσω της φωτοσύνθεσης εγκλωβίζουν την ενέργεια του φωτός και την χρησιμοποιούνε για να παράξουν τροφή (σάκχαρα). Σε όσο περισσότερο φως εκτίθεται ένα φυτό τόσο περισσότερη τροφή θα παράγει και άρα θα μεγαλώνει και πιο γρήγορα.


Στον εξωτερικό χώρο το φως έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις αλλά μέσα στο σπίτι η μόνη πηγή είναι το παράθυρο που φιλτράρει ένα μεγάλο ποσοστό του φωτός. Όσο απομακρυνόμαστε από το παράθυρο μειώνεται και το φως.


Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις συνθήκες φωτός σε τρις κατηγορίες :

  • Άμεσο ηλιακό φως : Όταν δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ανάμεσα στον ήλιο και το φυτό (κουρτίνα, κτίριο ή ψηλό δέντρο), εκτός από το τζάμι . Κάποια φυτά που χρειάζονται αυτό το έντονο φως είναι τα παχύφυτα, οι φίκοι και η μονστέρα. Ιδανικά θα έπρεπε να είναι μέχρι ένα μέτρο μακριά από το παράθυρο.

  • Έμμεσο ηλιακό φως: Όταν παρεμβάλλεται κάποιο εμπόδιο όπως οι κουρτίνες που φιλτράρει και μειώνει το φως. Λέγεται φιλτραρισμένο φως και φυτά που είναι ικανοποιημένα με αυτό είναι η φτέρες, τα φυλλόδεντρα, οι καλαθέες, οι αλοκάσιες και διάφορα άλλα φυτά που συνήθως στο φυσικό τους περιβάλλον μεγαλώνουν κοντά στο έδαφος κάτω από μεγαλύτερα δέντρα.

  • Χαμηλό φως : Ένα σημείο που δε βλέπει ποτέ ο ήλιος ή αρκετά μακριά από το παράθυρο. Τα περισσότερα φυτά απλά θα επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες χωρίς να έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη. Κάποια με περισσότερη αντοχή στο χαμηλό φως είναι είναι ο κισσός, η σενσιεβέρια, η ζάμια, το αγλαόνημα και ο πόθος.

Φωτομέτρηση:

Για να καταλάβουμε καλύτερα πόσο φως φτάνει στα φυτά μας μέσα σε ένα σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φωτόμετρο. Η φωτομέτρηση μπορεί να γίνει με επαγγελματικά όργανα μέτρησης ή με κάποια εφαρμογή στο κινητό. Παρακάτω είναι οι τιμές της έντασης του φωτός σε μονάδα μέτρησης FC (Foot candles):

  • 50 -250 FC πεπερόμια, φυλλόδεντρο, πόθος, σενσιεβέρια, αγλαόνημα, ζάμια, σπαθύφυλλο, συγκόνιο, δράκαινα, φτέρη, μαράντα, πεπερόμια, σχεφλέρα, χόγια.

  • 250 – 1000 FC αλοκάσια, ανθούριο, καλαθέα, μπιγκόνια, διεφενμπάχια, κισσός, κρασσούλα, ορχιδέα, πιλέα, πλατυκέριο.

  • 1000 – 2000 FC κάκτοι και παχύφυτα, στρελίτσια, κρότωνας, φίκος, γιούκα


Monstera Kokedama

Τα φυτά προσαρμόζονται στις συνθήκες του φωτός και πολλές φορές μας το δείχνουνε με την συμπεριφορά τους. Όταν υπάρχει έλλειψη φωτός συνήθως μακραίνουν τους βλαστούς τους και μεγαλώνουν τις αποστάσεις ανάμεσα από τα φύλλα στην προσπάθειά τους να φτάσουν πιο κοντά στο φως. Όταν αρχίζουν και στραβώνουν είναι σίγουρο πως χρειάζονται περισσότερο φως. Το φως παίζει επίσης ρόλο στο χρώμα που θα πάρουν τα φύλλα.

Orbea plant

Ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτή η orbea. Και τα δύο φυτά είναι ίδια ακριβώς με την διαφορά ότι το ένα έχει μεγαλώσει στην σκιά (αριστερά) και το άλλο στον ήλιο (δεξιά). Με την πρώτη σκέψη θα έλεγε κανείς ότι το μακρύτερο είναι αυτό που μεγάλωσε στον ήλιο όμως συμβαίνει το αντίθετο. Εκείνο που βρισκόταν στην σκιά (είχε έλλειψη φωτός) μάκραινε περισσότερο, στην προσπάθεια του να πλησιάσει το φως. Με την παρατήρηση μπορούμε πολλές φορές να καταλάβουμε εάν το φυτό μας έχει ανάγκη από περισσότερο φως.


Τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα φυτά:

  1. Να περιστρέφουμε τις γλάστρες. Το να περιστρέφουμε τις γλάστρες ανά τακτά διαστήματα βοηθάει στο να λαμβάνει ομοιόμορφα το φως και να αναπτύσσεται κάθετα χωρίς να χαλάει το σχήμα του. Ένας τρόπος είναι να περιστρέφουμε τις γλάστρες κατά 1/4 κάθε βδομάδα ή κάθε φορά που τις ποτίζουμε. Έτσι μέσα σε έναν μήνα θα κάνει μία περιστροφή.

  2. Καθαρισμός τζαμιών. Το τζάμι είναι το βασικό εμπόδιο που βρίσκει το φως πριν μπει στο σπίτι. Τα τζάμια που δεν είναι καθαρά μπορούνε να να μειώσουν το φως μέχρι και 25%.

  3. Να βάλουμε τεχνητό φωτισμό. Υπάρχει πληθώρα από λάμπες και φώτα στην αγορά που είναι ειδικά σχεδιασμένες να εκπέμπουν τις συχνότητες του φωτός που τα φυτά χρειάζονται για να αναπτύσσονται.



Μπίλερ Αρχέλαος kokedamaplants.gr


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page